Distribució geogràfica
A Europa

El coure de mollera és una papallona amb distribució paleàrtica, que s’estén des la península Ibèrica i les conques del Amur i l’Usuri, fins a la Xina i Corea. A la península Ibèrica es troba exclusivament al terç nord, on viu principalment a la Serralada Cantàbrica, al Sistema ibèric septentrional i als Pirineus.
A Catalunya

A Catalunya és exclusiva dels Pirineus, on manté poblacions disperses i locals. El seu límit de distribució a l’est es troba als límits del Ripollès, sense cites a la Garrotxa. És absent a les serralades Prepirinenques, d’on hauria pogut desaparèixer a serres com el Cadí. No obstant, s’ha citat per primera vegada l’any 2021 i 2022 a les comarques de l’Alta Ribagorça i el Pallars Jussà respectivament, a zones pròximes al Parc Nacional d’Aigüestortes, ja als sistemes muntanyosos pirinencs. Aquestes cites, tot i trobar-se en zones més o menys contínues pel que fa la distribució general de l’espècie, corresponen dos punts aïllats i es desconeix fins a quin punt estan connectades amb la resta de poblacions pirinenques.

Distribució altitudinal
A Catalunya viu entre els 1000 i els 2000 m, però els registres ibèrics indiquen des dels 420 m fins als 2900 m, amb una mitjana als 1473.
Cicle vital

Hàbitat
El coure de mollera és una papallona especialista dels prats alpins i subalpins humits, incloses les molleres i la vegetació megafòrbica de la vora de les torrenteres. Es troba entre les espècies amb un índex d’especialització d’hàbitat més alt (SSI > 4) de totes les que integren la xarxa del CBMS. Així mateix, és exclusiva dels ambients oberts, tal com denota un índex TAO d’1, que només tenen les espècies que eviten completament els matollars i les masses forestals. Malgrat que ha apareix en força tipus de prats, molt majorment apareix en formacions fortament higròfiles.
Requeriments
Depredadors i paràsits
Es disposa de molt escassa informació sobre els enemics d’aquesta espècie. S’esmenta la presència de parasitoides himenòpters tant dels ous (possiblement del gènere Trichogramma) com de les larves (l’icneumònid Hyposoter placidus (Ichneumonidae: Campopleginae) en un material recollit als Pirineus.
Estructura de la població
Aquesta espècie té una capacitat dispersiva limitada, estimada en uns pocs centenars de metres. S’assumeix una estructura poblacional tancada, típica de les espècies que s’estructuren en metapoblacions. Falten, però, nous estudis per poder precisar aquests aspectes.
En un estudi es va estimar la mida i densitat poblacional en una localitat a l’oest d’Alemanya, a partir d’un estudi de captura, marcatge i recaptura. Considerant una població tancada, es va estimar en uns 600 el número d’adults individus de tota la generació, amb una densitat de 68 individus/ha. Aquests valors són intermedis i indiquen una mida poblacional força petita en comparació a la de moltes altres espècies de licènids. A manca d’estudis similars a Catalunya, creiem que aquestes xifres podrien ser força més petites per a les poblacions catalanes, que sovint apareixen ocupant clapes d’hàbitat molt reduïdes.
Comportament
Els mascles són territorials; seleccionen àrees de 10-20 m2 amb presència d’abundants recursos florals i també de planta nutrícia, les quals patrullen repetidament en cerca de femelles i altres mascles, amb els quals interaccionen agressivament per foragitar-los. Els territoris, doncs, s’estableixen en funció de la presència d’un dels recursos essencials que necessiten les femelles (nèctar).
Segons la temperatura, els mascles passen estones més llargues aturats a les tiges de les plantes (comportament de “perching”, predominant a baixa temperatura) o patrullant pel territori (predominant a alta temperatura).
Les femelles copulen amb els mascles dins dels territoris. D’acord amb la literatura, les femelles són monàndriques, és a dir, només copulen un cop durant tota la seva vida.
Mundial
No avaluada
Europa
Preocupació menor
Espanya
No avaluada
Catalunya
ESPÈCIE VULNERABLE
Inclosa al Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya.
Estat actual
A nivell europeu el coure de mollera es considera una espècie de preocupació menor des de l’any 2009, sense gaudir de cap protecció europea. No obstant, en el sí de la Unió Europea consta com a quasi amenaçada, que amb extincions descrites com als Països Baixos.
A Catalunya està inclosa al Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya (setembre 2022) com a espècie vulnerable (VU) a causa de la distribució reduïda i en poblacions molt locals. Malgrat trobar-se estesa per gran part de la franja pirinenca, les poblacions són sovint locals i escasses.
Tendència
A nivell europeu el coure de mollera presenta una tendència poblacional decreixent segons la IUCN.
A Catalunya no hi ha suficients dades per calcular les tendències a nivell regional.
Amenaces i problemàtiques
Canvis en la pressió de pastura
Fragmentació i aïllament de les poblacions
Degradació i pèrdua d’hàbitat
Drenatge de prats i molleres
Canvi climàtic
Objectius de conservació
Les principals amenaces del coure de mollera, tret del canvi climàtic, estan directament o indirecta relacionades amb la pèrdua del seu hàbitat per un canvi d’usos. Per tant la seva conservació és factible a través de la protecció i la gestió si es defineixen els llocs prioritaris i les mesures a aplicar per frenar possibles regressions de l’espècie. Les accions de conservació proposades per a el coure de mollera són les següents:
1 | Protecció i legislació
Redactar i aprovar un pla de conservació
Crear microreserves
2 | Gestió de l’hàbitat
L’hàbitat ideal pel coure de mollera és una zona amb pastura lleu de prats alpins i subalpins humits, incloses molleres o ribes de torrenteres permanents. Pe mascles calen zones amb abundant presència de plantes font de nèctar. Per les femelles calen clapes amb alta densitat d’agrella (Rumex acetosa) per ovopositar. Així, una sèrie de pràctiques s’haurien de tenir en compte per garantir la supervivència de les poblacions en l’àmbit de la gestió:
Gestió a petita escala
Gestió a nivell de paisatge
3 | Seguiment i recerca
Caracteritzar les poblacions conegudes
Per a l’estudi de les poblacions de coure de mollera es recomana primerament realitzar una caracterització de les localitats que ocupa. Aquesta informació serà molt útil per poder definir quins són els condicionants més importants per a la viabilitat de les poblacions catalanes. Els diferents aspectes que caldria tenir en consideració són:
- Descripció paisatgística de la localitat
- Plantes nutrícies: estimar quina és l’espècie nutrícia més probable a cada localitat
- Avaluació dels recursos tròfics dels adults (fonts de nèctar)
- Gestió
- Comportament
- Delimitació de la població
- Estructura de la meta població
Aquestes dades després es poden utilitzar per construir models estadístics predictius de quins factors (i quins rangs de valors) són els apropiats per a aquesta espècie.
Avaluar la tendència de l’espècie a Catalunya
Els indicadors regionals de les papallones diürnes catalanes es realitzen des del programa CBMS que coordina el Museu de Ciències Naturals de Granollers. El CBMS actualment no disposa d’una tendència regional (a nivell de Catalunya) del coure de mollera, que requereix de les dades d’almenys 5 poblacions. Ara bé, si es consideren les dades andorranes –que inclouen sèries temporals llargues de vàries poblacions- es podria obtenir un indicador regional per a l’àmbit pirinenc. Creiem que aquesta seria una fórmula adequada a seguir en el cas d’aquesta espècie.
Donada la precisió amb la que es coneix la distribució d’aquesta espècie, el seguiment de les tendències es pot fer també de forma acurada avaluant els canvis en la distribució, per exemple de forma quinquennal. Aquests canvis es recomana que es realitzin a una resolució de quadrats 10×10 km, revisant totes les citacions obtingudes en programes de seguiment, a partir d’observacions oportunistes i publicades en revistes entomològiques i bibliografia especialitzada.
4 | Divulgació i sensibilizació
Elaborar material de difusió
El coure de mollera és una espècie en estat vulnerable (VU), que es troba tan afectat per els impactes que afecten els prats de pastura com les molleres pirinenques. Els materials realitzats sobre la biodiversitat en prats de pastura elaborats per el Museu de Ciències Naturals de Granollers en col·laboració amb el Parc Natural de l’Alt Pirineu són un element divulgatiu recomanable no sols per l’àmbit del Parc, sinó per la majoria de comarques pirinenques. Tanmateix, es considera que l’elaboració d’un pòster informatiu sobre la biodiversitat de les molleres pirinenques i les pràctiques adients per a conservar-les és una bona eina per a disposar en entorns de comarques pirinenques.
Cap dels dos materials tindria perquè centrar-se en la biologia del coure de mollera, però serien materials útils per a la conservació dels seus hàbitats.