Distribució geogràfica
A Europa

La donzella de la bistorta té una àrea de distribució holàrtica, lligada a zones fredes des d’Alaska fins a Mongòlia i el nord-est de Xina. A Europa manté nuclis reproductors aïllats als Alps, als Pirineus i a la Serralada Cantàbrica, i en una franja més o menys contínua des d’Escandinàvia cap a l’Àsia.
A la península Ibèrica es troba exclusivament al Pirineu i a la Serralada Cantàbrica. Les poblacions cantàbriques estan repartides en dos nuclis, un a Lleó, proper a Rianyo, i l’altre a Cantàbria, a prop de Reinosa. Les poblacions pirinenques ressegueixen una àrea força contínua, en una franja restringida que va de l’est del Pallars Sobirà fins a la vall d’Eina, ja en territori francès. Ocupa principalment diferents quadrats del vessant francès, es troba ben estesa per Andorra i apareix, molt més local, als Pirineus de Girona i de Lleida.
A Catalunya

A Catalunya només manté poblacions molt locals en uns pocs indrets dels Pirineus. Es troba a les comarques del Ripollès, Alt Urgell, Cerdanya i Pallars Sobirà. Contràriament, a Andorra és una espècie molt més comuna i àmpliament distribuïda.
A Catalunya, hi ha B. eunomia eunomia; aquest ecotip sembla tenir més potencial d’adaptació que altres (per exemple, B. eunomia ossiana) a l’escalfament climàtic, en poder produir una segona generació parcial observada en estudis fets en altres regions com Polònia (on s’hi troben els dos ecotips).

Distribució altitudinal
A Catalunya i a Andorra el seu rang altitudinal es troba entre els 1500 i 2200 metres.
Cicle vital

Hàbitat
Aquesta papallona és una especialista de prats alpins i subalpins semi-inundats on hi creix en abundància la planta nutrícia. Secundàriament també es pot localitzar en torberes i zones pantanoses alpines i subalpines. Diversos estudis fets a Centreuropa i França també han posat de manifest la importància que els torrents i rierols tenen per a aquesta espècie, ja que s’utilitzen com a vies de dispersió i actuen com a connectors entre poblacions.
El seguiment de quatre poblacions andorranes i una del Pallars Sobirà, en el marc del CBMS, aporta dades quantitatives sobre l’ús dels hàbitats en els ambients pirinencs. La gran majoria dels exemplars detectats fins a l’actualitat han aparegut en diferents tipus de prats humits sobre sòls profunds, tal com indica la bibliografia; només molt puntualment s’han detectat exemplars en zones forestals de pi negre, limítrofes amb els hàbitats ocupats per les poblacions.
Requeriments
Depredadors i paràsits
La donzella de la bistorta té com a principal enemic natural un parasitoide bracònid especialista i gregari, Cotesia eunomiae, que ataca les larves dels primers estadis però les acaba matant quan ja han assolit el darrer estadi. La mitjana del número de parasitoides produïts per una larva de B. eunomia és de 32. Els parasitoides abandonen (i maten) el seu hoste al mes de juny; formen aleshores petits capolls grocs al voltant de la larva moribunda, dels quals sortiran les vespes adultes uns 7-10 dies després.
La taxa de parasitisme ha estat estudiada en detall en una població belga de B. eunomia, on entre 2004 i 2009 va oscil·lar entre un mínim del 36% i un màxim del 76%. Es va observar una tendència a un menor creixement anual de la població de la papallona els anys en què la taxa de parasitisme era més alta. No obstant això, la sèrie temporal era escassa i no va permetre concloure estadísticament que el parasitisme actua com un agent regulador de les poblacions de B. eunomia. Tot i així, els nous resultats que s’han obtingut utilitzant el mateix sistema d’estudi confirmen la importància del parasitisme com un dels factors dependents de la densitat que afecten la dinàmica metapoblacional de l’espècie.
Estructura de la població
La donzella de la bistorta és un molt bon exemple d’espècie amb estructura metapoblacional. El comportament de dispersió i la demografia en aquesta espècie s’ha estudiat amb molt detall en un seguit de poblacions del centre d’Europa, principalment a Bèlgica, a la cara nord dels Pirineus (Ariège) i a Polònia. L’espècie viu en poblacions petites associades a clapes de bistorta, que es troben connectades entre elles per processos de dispersió. Gràcies a mètodes de captura/marcatge/recaptura s’ha estimat que els moviments dispersius poden arribar a ser de l’ordre de 2 a 5 km, i que sovint tenen lloc resseguint els rius i rierols a la vora dels quals se situen els prats amb bistorta. Els estudis demogràfics que s’han fet a Bèlgica estimen que les poblacions en equilibri assoleixen densitats d’uns 200 exemplars/ha.
Comportament
Els mascles emergeixen uns dies abans que les femelles, i durant el seu període de vol patrullen activament per les clapes d’hàbitat cercant femelles acabades d’emergir. A diferència del que fan altres espècies afins, no sembla que visitin abeuradors en marges de rierols i tolls.
S’han descrit diferències en quant al comportament de dispersió en funció de les característiques de l’hàbitat. En hàbitats molt fragmentats, on els individus que es dispersen pateixen major mortalitat, la tendència dispersiva és menor i tant els mascles com les femelles efectuen girs en arribar als límits de les clapes d’hàbitat per evitar sortir-ne. Per contra, en hàbitats més continus, prop del 40% dels exemplars abandonen les clapes d’hàbitat per realitzar vols dispersius. Aquestes diferències en el comportament dispersiu semblen tenir un valor selectiu, perquè minimitzen l’emigració als ambients associats amb una taxa de supervivència menor durant la dispersió.
Mundial
No avaluada
Europa
Preocupació menor
Espanya
No avaluada
Catalunya
ESPÈCIE EN PERILL
Inclosa al Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya.
Estat actual
A nivell europeu, segons l’última revisió de la UICN el 2009, la donzella de la bistorta està catalogada com a espècie de ‘Preocupació menor’.
A Catalunya està considerada en perill d’extinció (EN) dins el Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya de 2022. Es considera dins d’aquesta categoria a causa de la seva distribució molt reduïda i local, amb poblacions isolades. També hi contribueix el fet que al Pirineu oriental i a la serralada Cantàbrica ocupa el límit meridional de la seva àrea de distribució.
Actualment no gaudeix de cap figura legal de protecció a Catalunya a banda de la inclusió al Catàleg.
Tendència
A nivell europeu la donzella de la bistorta presenta una tendència poblacional decreixent segons la UICN.
A Catalunya, al ser actualment una espècie escassa amb distribució molt reduïda, no hi ha suficients dades al CBMS per calcular les tendències a nivell regional.
Amenaces i problemàtiques
Modificació de pràctiques agrícoles
Canvis en la pressió de pastura
Degradació i pèrdua d’hàbitat
Fragmentació i aïllament de l’hàbitat
Canvi climàtic
Drenatge de prats i molleres
Objectius de conservació
Les principals amenaces de la mnemòsine estan directa o indirectament relacionades amb la pèrdua del seu hàbitat per un canvi d’usos, per tant la seva conservació és factible a través de la protecció i la gestió si es defineixen els llocs prioritaris i les mesures a aplicar per frenar la seva tendència negativa. Els objectius de conservació de la mnemòsine són els següents:
1 | Protecció i legislació
Redactar i aprovar un pla de conservació
Crear microreserves
2 | Gestió de l’hàbitat
Al centre d’Europa la donzella de la bistorta requereix alhora de la combinació d’hàbitats òptims (prats alpins i subalpins semi inundats, frescos i humits, amb presència de bistorta) amb subòptims (torberes i zones pantanoses alpines i subalpines amb presència de bistorta) donada la freqüència de parasitisme que pot patir. Tenint en compte tot això, s’evidencia que l’heterogeneïtat dels hàbitats és crucial per assegurar la supervivència de l’espècie, ja que la proveeix d’espais lliures del parasitoide i per afavorir la correcta termoregulació de les larves. Les variacions en la qualitat de l’hàbitat i en la seva selecció per part de la donzella de la bistorta li permet lidiar amb els impactes que s’hi generen (tant naturals com antròpics). La necessitat de mantenir una heterogeneïtat dels hàbitats pot ser una recomanació aplicable al conjunt pirinenc de la mateixa manera.
Gestió a petita escala
Gestió a nivell de paisatge
3 | Seguiment i recerca
Caracteritzar les poblacions conegudes
Per a l’estudi de les poblacions de donzella de la bistorta es recomana primerament realitzar una caracterització de les localitats que ocupa. Aquesta informació serà molt útil per poder definir quins són els condicionants més importants per a la viabilitat de les poblacions catalanes. Els diferents aspectes que caldria tenir en consideració són:
- Descripció paisatgística de la localitat
- Abundància de la bistorta: idealment estimada de forma aproximada en metres quadrats de cobertura. Aquesta informació s’hauria de complementar amb altres dades que tipifiquin l’estat fenològic i de creixement de les plantes i el microhàbitat on es troben.
- Avaluació dels recursos tròfics dels adults (fonts de nèctar)
- Gestió
- Comportament
- Delimitació de la població
- Estructura de la metapoblació
Aquestes dades després es poden utilitzar per construir models estadístics predictius de quins factors (i quins rangs de valors) són els apropiats per a aquesta espècie.
Avaluar la tendència de l’espècie a Catalunya
Els indicadors regionals de les papallones diürnes catalanes es realitzen des del programa CBMS que coordina el Museu de Ciències Naturals de Granollers. El CBMS actualment no disposa d’una tendència regional (a nivell de Catalunya) de la donzella de la bistorta, que requereix de les dades d’almenys 5 poblacions. Ara bé, si es consideren les dades andorranes –que inclouen sèries temporals llargues de vàries poblacions- es podria obtenir un indicador regional per a l’àmbit pirinenc. Creiem que aquesta seria la fórmula a seguir en el cas d’aquesta espècie, l’àrea d’ocupació de la qual és molt restringida a Catalunya.
Tenint en compte l’àrea restringida que ocupa l’espècie, el seguiment de les tendències es pot fer també de forma acurada avaluant els canvis en la distribució, per exemple de forma quinquennal. Aquests canvis es poden calcular a dos nivells de resolució espacial, quadrats 10×10 km i quadrats 1×1 km, revisant totes les citacions obtingudes en programes de seguiment, a partir d’observacions oportunistes i publicades en revistes entomològiques i bibliografia especialitzada.
4 | Divulgació i sensibilizació
Elaborar material de difusió
La donzella de la bistorta és una espècie En Perill i, com a tal, la informació precisa de les localitats que ocupa s’hauria de mantenir restringida als gestors i especialistes que en fan el seguiment. D’aquesta manera s’evitaria la freqüentació de les zones que habita i es minimitzaria el risc de recol·leccions no autoritzades.
Tanmateix, es considera que l’elaboració d’un pòster informatiu sobre la biodiversitat de les molleres pirinenques i les pràctiques adients per a conservar-les és una bona eina per a disposar en entorns de comarques pirinenques. El pòster pot posar l’exemple de la donzella de la bistorta com una espècie amenaçada, sensible i de distribució restringida per explicar la necessitat de conservar aquests hàbitats.