Distribució geogràfica
A Europa

L’escac de ponent té una àrea de distribució limitada al Nord d’Àfrica (des del Marroc fins a Líbia) i a la península Ibèrica. A la península Ibèrica es troba força estesa, però és rara al terç septentrional i del tot absent al sector més occidental (País Basc, Cantàbria, Astúries, Galicia, nord de Lleó, Burgos i Palència) i en bona part de la Submeseta sud.
A Catalunya

A Catalunya manté molt poques poblacions, només a l’extrem més occidental de la Depressió Central i al voltant de les muntanyes de Prades i Serra del Montsant. Existeixen força citacions antigues de les comarques del Barcelonès, Baix Llobregat i Anoia, on actualment l’espècie no és present. També hi ha dades del Segrià i dels Ports de Beseit, d’on no s’ha citat recentment.

Distribució altitudinal
A Catalunya vola entre el nivell del mar i els 1000 m d’altitud, i la mitjana de les cites és al voltant dels 500 metres. A la península ibèrica vola entre el nivell del mar i els 2000 m d’alçada, amb una mitjana situada als 1500 m.
Cicle vital

Hàbitat
L’escac de ponent viu en zones obertes de vegetació baixa, garrigues, vessants pedregosos, típicament dominats per espart (Stipa tenacissima) o espart bord (Lygeum spartum), és a dir, en xeroestepes subdesèrtiques. A Catalunya habita en brolles obertes i zones estèpiques de ponent, amb gramínies formadores de macolles, principalment espècies de pelaguers o sanadelles (Stipa sp.).
Els escassos exemplars detectats en el seguiment del CBMS han aparegut en diferents tipus d’herbassars de la terra baixa calcícola.
Requeriments
Depredadors i paràsits
No es disposa de cap informació sobre els enemics naturals d’aquesta espècie.
Estructura de la població
Tampoc tenim informació relativa a l’estructura poblacional de l’espècie. Els ambients que ocupa corresponen normalment a hàbitats extensos, molt diferents de les clapes petites i molt discontínues on es localitzen, per exemple, les espècies amenaçades lligades a ambients humits de muntanya. Ara bé, malgrat que l’hàbitat de l’escac de ponent sembla prou extens en les comarques de ponent de Catalunya, l’espècie viu en poblacions molt localitzades. Aquesta situació suggereix que podria estructurar-se en metapoblacions, un aspecte que caldria confirmar amb estudis de captura, marcatge i recaptura per poder estimar la mobilitat i els processos dispersius dels individus.
Comportament
Els mascles són patrulladors i tendeixen a resseguir les carenes per localitzar les femelles (comportament d’encimballament). Tanmateix, els mascles patrullen per les zones d’eclosió de les femelles (que possiblement no coincideixen amb les carenes en la majoria dels casos), i que sovint copulen amb elles tot just quan aquestes emergeixen de les crisàlides. Seria interessant estudiar aquests aspectes comportamentals en les poblacions catalanes per entendre millor els requeriments i l’ocupació de l’hàbita en aquesta espècie.
Mundial
No avaluada
Europa
Preocupació menor
Espanya
No avaluada
Catalunya
ESPÈCIE EN PERILL
Inclosa al Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya.
Estat actual
A Espanya hi ha una falta de dades objectives de l’espècie sobre el territori i, per tant, no es pot classificar el seu grau d’amenaça.
A Catalunya apareix en la categoria “En perill” al Catàleg de la fauna amenaçada a causa de les escasses poblacions actualment conegudes juntament amb les nombroses extincions locals que ha patit en les darreres dècades.
Actualment l’escac de ponent no gaudeix de cap figura legal de protecció a Catalunya a banda de la inclusió al Catàleg.
Tendència
La tendència poblacional a Catalunya és desconeguda.
Amenaces i problemàtiques
Modificació de pràctiques agrícoles
Canvi de la pressió de la pastura
Tancament de la vegetació
Canvi climàtic
Incendis
Objectius de conservació
Les principals amenaces de l’escac de ponent, tret del canvi climàtic, estan directament o indirecta relacionades amb la pèrdua del seu hàbitat per un canvi d’usos. Per tant la seva conservació és factible a través de la protecció i la gestió si es defineixen els llocs prioritaris i les mesures a aplicar per frenar possibles regressions de l’espècie. Les accions de conservació proposades per a l’escac de ponent són les següents:
1 | Protecció i legislació
Redactar i aprovar un pla de conservació
Crear microreserves
2 | Gestió de l’hàbitat
L’hàbitat ideal per l’escac de ponent és un espai obert i xeròfil de vegetació baixa, garrigues, vessants pedregosos, ocupats per xeroestepes subdesèrtiques amb presència de Stipa. Per garantir la supervivència de les poblacions s’haurien de tenir en compte les següents pràctiques en l’àmbit de la gestió:
Gestió a petita escala
Gestió a nivell de paisatge
3 | Seguiment i recerca
Caracteritzar les poblacions conegudes
Per a l’estudi de les poblacions de escac de ponent es recomana primerament realitzar una caracterització de les localitats que ocupa. Aquesta informació serà molt útil per poder definir quins són els condicionants més importants per a la viabilitat de les poblacions catalanes. Els diferents aspectes que caldria tenir en consideració són:
- Descripció paisatgística de la localitat
- Avaluació dels recursos tròfics dels adults (fonts de nèctar)
- Gestió
- Comportament
- Delimitació de la població
- Confirmar una possible estructura metapoblacional
Aquestes dades després es poden utilitzar per construir models estadístics predictius de quins factors (i quins rangs de valors) són els apropiats per a aquesta espècie.
Avaluar la tendència de l’espècie a Catalunya
Els indicadors regionals de les papallones diürnes catalanes es realitzen des del programa CBMS que coordina el Museu de Ciències Naturals de Granollers. El CBMS actualment no disposa d’una tendència regional (a nivell de Catalunya) de l’escac de ponent ja que ha aparegut en poques localitats. Donada l’extensió restringida on apareix l’espècie, es podria valorar fer un índex regional amb almenys 3 poblacions. Caldria donar suport a les estacions CBMS que es realitzen i on ha aparegut, per a mantenir les dades poblacionals al llarg del temps.
Tenint en compte l’àrea restringida que ocupa l’espècie, el seguiment de les tendències es pot fer també de forma acurada avaluant els canvis en la distribució, per exemple de forma quinquennal. Aquests canvis es poden calcular a dos nivells de resolució espacial, quadrats 10×10 km i quadrats 1×1 km, revisant totes les citacions obtingudes en programes de seguiment, a partir d’observacions oportunistes i publicades en revistes entomològiques i bibliografia especialitzada.
4 | Divulgació i sensibilizació
Elaborar material de difusió
L’escac de ponent és una espècie En Perill i, com a tal, la informació precisa de les localitats que ocupa s’hauria de mantenir restringida als gestors i especialistes que en fan el seguiment. D’aquesta manera s’evitaria la freqüentació de les zones que habita i es minimitzaria el risc de recol·leccions no autoritzades.
Tanmateix, es considera que l’elaboració d’un pòster informatiu sobre la biodiversitat en entorns agrícoles i les pràctiques adients per a conservar-les és una bona eina per a disposar en entorns de la província de Tarragona. El pòster pot posar l’exemple de l’escac de ponent com una espècie amenaçada, sensible i de distribució restringida per explicar la necessitat de conservar aquests hàbitats i d’estendre pràctiques d’agricultura ecològica compatibles amb la seva conservació.