Distribució geogràfica
A Europa
La formiguera gran és un endemisme paleàrtic amb una distribució mundial que va des de l’Europa occidental fins al Japó. Tot i que a nivell europeu la distribució és molt àmplia, a la Península Ibèrica només ocupa el terç nord i el sistema Ibèric meridional (províncies de Guadalajara, Conca i Terol), amb la màxima quantitat de poblacions concentrades als Pirineus catalans, Osca i Conca.
A Catalunya
A Catalunya apareix repartida pel Pirineu, Prepirineu i Serralada Transversal. Manté poblacions molt escasses al Moianès i ocasionalment es detecta també a la zona de Sant Llorenç de Munt-Serra de l’Obac. Les poblacions que havia al Montseny es consideren actualment extingides, excepte una possible població encara present a Aiguafreda.
Distribució altitudinal
A Catalunya la majoria de les poblacions se situen entre els 600 i els 1300 m d’altitud, si bé alguns casos arriben als 2000 m.
A la Península Ibèrica les cites conegudes van des dels 40 m fins als 2000 m, amb una mitjana situada al voltant dels 1080 m.
Fenologia
Cicle vital de la formiguera gran
Cicle vital
Comportament
La formiguera gran és una papallona que li agrada l’escalfor i el sol. Es passa la major part del temps aturada en algun matoll, sovint ben amagada, amb les ales tancades. Mentre estan parades només ocasionalment obren les ales, mostrant llavors les grans taques negres que caracteritzen l’espècie i que alegra tant els fotògrafs.
Prats mesòfils entre masses boscoses a uns 900 metres d’altitud, a la Plana de Vic (Osona).
Hàbitat
La formiguera gran és una papallona típica de prats de la muntanya subalpina i la muntanya mitjana. En general es troba en prats més aviat secs i assolellats, amb herba curta i pobres en nutrients, però també pot viure en prats alpins i subalpins més humits. No te cap preferència pel substrat, ja que habita tant sobre sòls calcaris com granítics.
Tot i que el seu hàbitat òptim són els prats calcícoles i mesòfils (34.32) i els prats dalladors (38.23), segons les dades del seguiment de papallones a Catalunya (CBMS) també s’ha observat en els següents hàbitats (en parèntesis el número d’observacions):
- 81* Prats silicícoles i xeròfils de la muntanya mitjana pirinenca i del Montseny (51)
- 122* Prats silicícoles i mesòfils, dels estatges montà i subalpí dels Pirineus (30)
- 36 Fenassars xeromesòfils, de sòls profunds de terra baixa i de la baixa muntanya mediterrània (18)
- 8414 Landes de gòdua, acidòfiles i mesòfiles, de la muntanya mitjana plujosa (13)
A la Península Ibèrica el seu hàbitat es troba prats o herbassars oberts enmig de boscos de roure de fulla petita, fagedes o pinedes. Aquests prats i herbassars són de tipus sec al Prepirineu i al Sistema Ibèric i de tipus humit al Pirineu.
Alçada de l’herba
L’alçada de la vegetació herbàcia adquireix una gran importància. La majoria de les espècies de formiga no es poden instal·lar si l’herba és massa baixa o massa alta ja que necessiten un microclima concret. Al nord d’Europa necessita una alçada de vegetació menor que a Catalunya per aconseguir un microclima suficientment càlid (una major alçada de vegetació pot fer disminuir molt la temperatura). Al Regne Unit i a zones més al nord, l’alçada de vegetació òptima és típicament de menys de 2-3cm d’altura. En canvi, a Catalunya i tot el sud del seu rang de distribució es troba principalment en àrees muntanyoses amb una alçada herbàcia de més de 20cm. Segons l’estudi que es va fer a la Garrotxa l’alçada de vegetació òptima és entre 30 cm i 100cm, aspecte important sobretot durant el període estival quan la temperatura és més alta.
Prat de dall a 1.600 metres d’altitud, a la vall de Tor (Pallars Sobirà).
Els prats en primer terme i els situats al turó del fons, a uns 1.300 metres de distància, formen part de la mateixa metapoblació.
Estructura de la població
La formiguera gran mostra una estructura metapoblacional, és a dir que diverses colònies separades entre elles mantenen certa connectivitat a través de la dispersió/migració d’exemplars d’una colonia a una altra.
No obstant, la capacitat dispersiva de la formiguera gran és molt reduïda, estimada en uns 500 metres de mitjana a través d’estudis de marcatge-captura-recaptura. Tot i així, s’han observat dispersions de més de 5 km. Els adults normalment es queden a la mateixa colònia on neixen, fet que augmenta el risc d’extinció local. Per tant la destrucció de zones d’hàbitat favorable pot dificultar enormement qualsevol procés de recolonització de l’espècie.
Les poblacions experimenten grans fluctuacions d’any en any i la densitat de nius de les seves formigues hostes és un factor determinant per a la bona salut de les colònies.
Requeriments
Europa
ESPÈCIE EN PERILL
Inclosa en l’annex II del conveni de Berna i a l’annex IV de la Directiva Hàbitats.
Espanya
No declarada amenaçada
Es considera Rara al Libro Rojo de los Lepidópteros Ibéricos.
Catalunya
ESPÈCIE VULNERABLE
Inclosa al Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya.
No hi ha dades de la seva tendència a Catalunya.
Estat actual i tendència
A nivell europeu la formiguera gran es considera una espècie en perill des de l’any 2009, pel mostrar una tendència poblacional decreixent. Tot i que no està inclosa al catàleg espanyol d’espècies amenaçades (per manca d’informació), el llibre vermell dels lepidòpters ibèrics la considera una espècie rara i, a nivell regional, diverses comunitats autònomes si que la consideren una espècie amenaçada, com és el cas de Catalunya.
A Catalunya apareix en la categoria de vulnerable al Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya (setembre 2022) pel fet de tenir una distribució reduïda amb poblacions molt locals i de molt pocs individus. A més, moltes poblacions semblen haver patit fortes regressions o fins i tot extincions recents.
Amenaces i problemàtiques
Abandonament de la pastura i el dall tradicional
Canvis en pressió de pastura
Intensificació de l’agricultura
Embalat en verd (ensilat)
Fragmentació de l’hàbitat
Aforestació
Canvi climàtic
Objectius de conservació
Les principals amenaces de la formiguera gran estam directa o indirectament relacionades amb la pèrdua del seu hàbitat per un canvi d’usos, per tant la seva conservació és factible a través de l protecció i la gestió si es defineixen els llocs prioritaris i les mesures a aplicar per frenar la seva tendència negativa. Els objectius de conservació de la formiguera gran són els següents:
1 | Protecció i legislació
Redactar i aprovar un pla de conservació
Crear microreserves
2 | Gestió de l’hàbitat
L’hàbitat ideal per a la formiguera gran és un espai obert que compleixi els següents requeriments:
- Tenir una cobertura mínima de les seves plantes nutrícies del 5%.
- Garantir la presència de les formigues hoste a menys de 4 metres de les plantes nutrícies a raó d’uns 2.500 formiguers/ha.
- Garantir que la papallona pugui completar tot el seu cicle vital.
Abans: Un prat mesòfil en un estat avançat d’emmatament i amb acumulació d’herba per falta de càrrega ramadera.
El prat després de ser recuperat: s’han eliminat els matolls del mig del prat, però s’han deixat els situats als marges.
En una microreserva per a la formiguera gran s’haurien de tenir en compte els següents aspectes en l’àmbit de la gestió:
Treball de gestió | Òptim | Compatible | No compatible |
---|---|---|---|
Sega | Segar un cop l’any a partir del 20 d’agost, de dins cap a fora del prat. | Segar abans del 20 d’agost, però només a les zones on no hi ha presència de plantes nutrícies. | Segar abans del 20 d’agost, més d’una vegada i de fora cap a dins. |
Pastura | No pasturar o fer-ho a partir del 20 d’agost i amb una càrrega entre els 0,2 i 1,9 LU/ha. | Pasturar amb una càrrega superior a 1,9 LU/ha, però fer-ho a partir del 20 d’agost. | Pasturar abans del 20 d’agost. |
Obertura d’espais oberts | Recuperar nous espais oberts respectant les plantes nutrícies i alguns arbustos al part i tots els marges. | Recuperar nous espais oberts deixant només els arbustos dels marges. | Recuperar els espais oberts sense deixar arbustos als marges. |
Planta nutrícia | Incrementar la presència de plantes nutrícies plantant-ne en llocs estratègics | Protegir els peus de les plantes nutrícies quan es dalla o es pastura | No protegir les plantes nutrícies quan es dalla o es pastura. |
Formiga hoste | Col·locar pedres estratègicament per afavorir l’establiment de formiguers prop de les plantes nutrícies. | No retirar pedres o troncs al terra per evitar destruir els nius de les formigues hoste. | Retirar pedres i troncs dels prats i els marges |
Gestió dels prats seminaturals
Gestió de la pastura
Recuperació d’espais oberts
Gestió per a la planta nutrícia
Gestió per a la formiga hoste
Gestió a nivell de paisatge
3 | Gestió de l’espècie
Accions de reintroducció
4 | Seguiment i recerca
Organitzar prospeccions dirigides a l’espècie
Amb l’objectiu de millorar el coneixement sobre la distribució de l formiguera gran a Catalunya es proposa un protocol per realitzar una prospecció eficient de l’espècie.
Un primer aspecte fonamental que cal considerar és que la distribució de la formiguera gran a Catalunya es coneix només de forma aproximada. Els mapes publicats més complets són els de la Guia de les papallones diürnes de Catalunya i mostren només la presència en quadrats de 10×10 km. No obstant els mapes són incomplets, tant perquè des de la seva publicació el 2018 s’han acumulat força noves dades per a moltes espècies, com pel fet que en cap cas es basen en prospeccions actives per conèixer la distribució detallada, l’estat actual de les poblacions i les possibles regressions patides. Per poder avançar en un coneixement ferm de l’estat de la formiguera gran resulta cabdal desenvolupar una tasca de prospecció activa per tot el territori. Sense aquesta tasca, la visió sobre la seva situació només es coneixerà parcialment i, en molts casos, serà esbiaixada.
Algunes recomanacions alhora de dissenyar el mostreig de camp són:
Caracteritzar les poblacions conegudes
Amb l’objectiu de dissenyar microreserves per a la formiguera gran i caracteritzar les condicions que s’associen amb la seva presència (o amb la seva absència) es proposa de mostrejar intensivament les principals poblacions conegudes per tal de recollir tot un seguit d’informació:
Tota aquesta informació s’integrarà finalment en una proposta de microreserva. Aquesta àrea a protegir hauria d’incloure sempre les clapes d’hàbitat que suporten la població/poblacions més importants del sistema metapoblacional, i que molt possiblement seran clau per mantenir viable l’espècie en aquesta zona. Així mateix, idealment una microreserva ha de contemplar la possibilitat que s’estableixi connectivitat entre les taques potencials d’hàbitat favorables per afavorir processos de dispersió i colonització.
Avaluar la tendència de l’espècie a Catalunya
Quan una població/metapoblació de la formiguera gran ha estat identificada i s’ha considerat necessari protegir-la a partir de la figura d’una microreserva, es fa del tot necessari aplicar un mètode de seguiment que aporti informació objectiva de com evoluciona aquesta població/metapoblació al llarg del temps. Aquesta informació és la que permetrà avaluar la gestió implementada en la microreserva. Una davallada de la població alertaria d’un problema que pot posar en perill la seva viabilitat i, per tant, ens indica la necessitat d’adoptar noves mesures de gestió. Contràriament, una estabilitat o un augment de la població al llarg del temps ens confirma que l’espai s’està gestionant correctament.
L’objectiu del seguiment serà obtenir un índex d’abundància anual de l’espècie amenaçada, que es pugui comparar de forma temporal al llarg dels anys.
La metodologia de seguiment d’una població de formiguera gran é la següent:
Estudiar les formigues hoste a Catalunya
És necessari establir línies de recerca al voltant de les formigues hoste de la formiguera gran per tal de determinar quines són les espècies hoste a Catalunya i com es pot afavorir la seva presència a les microreserves.
Tots els estudis existents sobre la relació entre la formiguera gran i les formigues del gènere Myrmica s’han fet al nord i centre d’Europa, per tant, és possible que aquesta relació sigui diferent a les contrades mediterrànies. Caldria dur a terme estudis similars als que van permetre posar llum al cicle vital de la formiguera gran a Europa per valida no només les espècies hoste, sinó també els seus requeriments de cara afavorir-la a través de la gestió.
Per dur a terme una bona gestió de les formigues hoste, el primer què s’ha de fer és confirmar la seva presència a través de la busca activa d’exemplars. Per fer-ho s’atrauen les formigues amb una mescla d’agar, mel i cera impregnada en uns cartonets (1) que són revisats cada hora i des d’on és fàcil identificar les formigues in situ a nivell de gènere (2) o bé capturar-les amb un xuclador (3) per identificar-les a nivell d’espècie al laboratori. De cara a la gestió, la identificació del gènere és suficient, ja que és possible que al sud d’Europa hi hagi més espècies hoste a part de M. Sabuleti.
Amb un bon nombre de cartonets situats estratègicament en una zona àmplia es podrà elaborar un mapa amb els punts positius de Myrmica (4) i permetrà fer una gestió més acurada de la formiga i de la planta nutrícia per a la conservació de la papallona.
1. Escant les trampes
2. Trampa amb formigues a l’esquer
3. Capturant les formigues
4. Mapa de presència de myrmica en una finca