Distribució geogràfica
A Europa

La marbrada de ponent té una àrea de distribució limitada a la conca mediterrània occidental, tant al nord d’Àfrica (Marroc i Algèria) com al sud d’Europa (península Ibèrica, sud de França i nord-oest d’Itàlia).
A la península Ibèrica es troba ben distribuïda a la meitat meridional, però també manté també nuclis a l’àrea central, depressió de l’Ebre i al nord de Burgos i Àlaba.
A Catalunya

A Catalunya manté poblacions disperses a la Depressió Central, des del Segrià fins al Pallars Jussà.
Recentment s’ha trobat un exemplar en una localitat del Baix Ebre, fet que suggereix la presència de poblacions en aquesta àrea. Tanmateix, visites posteriors al mateix indret no han resultat en la troballa de més individus, per la qual cosa es podria tractar en realitat d’un individu mòbil provinent d’una altra zona.

Distribució altitudinal
Segons les dades dels CBMS a Catalunya presenta un rang altitudinal entre els 200 i 400 metres tot i que està infraprospectat.
A Europa normalment vola per sota els 1000 metres, amb alguna cita extrema a Itàlia (2400m), Atles Mitjà i Rift (1600m).
Cicle vital

Hàbitat
L’hàbitat que ocupa l’espècie al sud de Portugal possiblement és plenament aplicable al cas de Catalunya, on E. tagis apareix en poblacions sempre molt locals, a les comarques de ponent.
En primer lloc, sembla restringida a àrees on hi hagi crucíferes del gènere Iberis, que constitueix la planta nutrícia principal. En segon lloc, els hàbitats descrits sempre es troben sobre sòl calcari, possiblement per l’associació d’aquest tipus de sòl amb les espècies d’Iberis. En tercer lloc, típicament es troba en afloraments rocosos (p. ex. constituint turons). I, finalment, apareix en zones boscoses i màquies càlides i seques, dominades per roures xeròfils i garric (Quercus coccifera).
Requeriments
Depredadors i paràsits
No disposem d’informació sobre els enemics naturals d’aquesta papallona.
Estructura de la població
Tampoc hi ha informació sobre l’estructura poblacional d’aquesta espècie. Caldrien estudis sobre la dispersió dels adults entre poblacions per poder esbrinar si, com passa amb altres amb poblacions molt locals i dependents d’una planta nutrícia particular, la marbrada de ponent s’estructura en metapoblacions. En aquest sentit, és molt remarcable la troballa d’un sol exemplar prop de Calafat, al Baix Ebre, en una localitat completament allunyada de les localitats conegudes de l’espècie a les comarques de ponent. Tot fa pensar que en questa zona hi hauria d’haver una població establerta, però calen nous mostreigs per confirmar-ho i per delimitar-ne l’abast.
Comportament
Com en les altres espècies d’Euchloe, els mascles són patrulladors i cerquen les femelles dins dels límits de les clapes d’hàbitat que ocupen les poblacions. El vol dels mascles és més lent i menys irregular que en el cas d’E. crameri, un fet que ajuda a diferenciar ambdues espècies a distància.
Europa
Preocupació menor
Espanya
Preocupació menor
Catalunya
ESPÈCIE EN PERILL
Inclosa al Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya.
Estat actual
A nivell europeu (des de 2009) i a Espanya la marbrada de ponent es considera una espècie de preocupació menor i no està inclosa al catàleg d’espècies amenaçades d’Espanya.
A Catalunya apareix en la categoria en perill al Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya (setembre 2022) ja que és una espècie molt local.
Actualment la marbrada de ponent no gaudeix de cap figura legal de protecció a Catalunya a banda de la inclusió al Catàleg.
Tendència
A nivell europeu, segons la UICN, la marbrada de ponent presenta una tendència poblacional estable.
A Catalunya la insuficiència de dades de l’espècie impedeixen la avaluació de la tendència de les seves poblacions.
Amenaces i problemàtiques
Augment de la fragmentació dels hàbitats i pèrdua d’hàbitat
Canvi de la pressió de la pastura
Tancament de la vegetació
Incendis
Canvi climàtic
Objectius de conservació
Les principals amenaces de la marbrada de ponent, tret del canvi climàtic, estan directament o indirecta relacionades amb la pèrdua del seu hàbitat per un canvi d’usos. Per tant la seva conservació és factible a través de la protecció i la gestió si es defineixen els llocs prioritaris i les mesures a aplicar per frenar possibles regressions de l’espècie. Les accions de conservació proposades per a la marbrada de ponent són les següents:
1 | Protecció i legislació
Redactar i aprovar un pla de conservació
Crear microreserves
2 | Gestió de l’hàbitat
L’hàbitat ideal per la marbrada de ponent és un espai obert, càlid i àrid de substrat calcari amb matolls densos mediterranis i amb preferència per afloraments rocosos de pedra calcària xero-termòfils. El desconeixement de l’espècie a Catalunya en l’actualitat fa que només es pugui apuntar de forma vaga a les possibles mesures per a la conservació de l’espècie:
Gestió a petita escala
Gestió a nivell de paisatge
3 | Seguiment i recerca
Caracteritzar les poblacions conegudes
Per a l’estudi de les poblacions de marbrada de ponent es recomana primerament realitzar una caracterització de les localitats que ocupa. Aquesta informació serà molt útil per poder definir quins són els condicionants més importants per a la viabilitat de les poblacions catalanes. Els diferents aspectes que caldria tenir en consideració són:
- Descripció paisatgística de la localitat
- Abundància de carraspics: idealment estimada de forma aproximada en metres quadrats de cobertura. Aquesta informació s’hauria de complementar amb altres dades que tipifiquin l’estat fenològic i de creixement de les plantes i el microhàbitat on es troben
- Avaluació dels recursos tròfics dels adults (fonts de nèctar)
- Gestió
- Comportament
- Delimitació de la població
- Estructura de la metapoblació
Aquestes dades després es poden utilitzar per construir models estadístics predictius de quins factors (i quins rangs de valors) són els apropiats per a aquesta espècie.
Avaluar la tendència de l’espècie a Catalunya
Els indicadors regionals de les papallones diürnes catalanes es realitzen des del programa CBMS que coordina el Museu de Ciències Naturals de Granollers. El CBMS actualment no disposa d’una tendència regional (a nivell de Catalunya) de la marbrada de ponent. Això requereix de les dades d’almenys 3 poblacions.
Tenint en compte l’àrea restringida que ocupa l’espècie, el seguiment de les tendències es pot fer també de forma acurada avaluant els canvis en la distribució, per exemple de forma quinquennal. Aquests canvis es poden calcular a dos nivells de resolució espacial, quadrats 10×10 km i quadrats 1×1 km, revisant totes les citacions obtingudes en programes de seguiment, a partir d’observacions oportunistes i publicades en revistes entomològiques i bibliografia especialitzada.
4 | Divulgació i sensibilizació
Elaborar material de difusió
La marbrada de ponent és una espècie En Perill i, com a tal, la informació precisa de les localitats que ocupa s’hauria de mantenir restringida als gestors i especialistes que en fan el seguiment. D’aquesta manera s’evitaria la freqüentació de les zones que habita i es minimitzaria el risc de recol·leccions no autoritzades.