Distribució geogràfica
A Europa

La muntanyesa de mollera és un endemisme europeu que ocupa els principals sistemes muntanyosos del sud i centre d’Europa: Pirineus, Massís central francès, Jura, Alps, Dolomites, Balcans i el nord de Grècia.
A la península Ibèrica es troba únicament al Pirineu central i oriental, amb una distribució relativament contínua que va des de la Vall de Benasc (Osca) fins a la província de Girona (Toses i el Pla de Sallent).
A Catalunya

A Catalunya es troba des de la Vall d’Aran fins a la Vall de Núria, al Ripollès. Tot i això, és més comuna al sector occidental (Aran-Pallars) que no pas a l’oriental (Cerdanya-Ripollès), on les cites són més locals i esporàdiques. En trobar-se restringida a zones relativament humides, les poblacions són sovint locals i només queden connectades per torrents.

Distribució altitudinal
A Catalunya el seu rang altitudinal se situa principalment entre 1400 i 2200 m.
A Europa es troba principalment entre els 1500 m fins els 2800 m, però a la cara nord d’alguns massissos es pot trobar a més baixa altitud.
Cicle vital

Hàbitat
La muntanyesa de mollera és una espècie especialista que viu en prats molt humits, torberes i marges de torrents, preferentment de l’estatge subalpí. També es troba en clarianes de boscos de coníferes, quan aquestes són travessades per rierols i tenen el caràcter humit que requereix l’espècie. En un treball recent sobre les comunitats de papallones de les molleres pirinenques, aquesta papallona va aparèixer com l’espècie més abundant, amb una població particularment important a la mollera de Molières, a la Vall d’Aran.
Tot i l’hàbitat òptim descrit, segons les dades del CBMS també s’han enregistrat exemplars en altres tipus d’hàbitats, alguns corresponents a prats de característiques més seques. Als Alps també s’han documentat poblacions en ambients més secs.
Requeriments
Depredadors i paràsits
No es disposa de cap informació sobre els enemics naturals d’aquesta espècie.
Estructura de la població
Tampoc hem trobat informació relativa a l’estructura poblacional de l’espècie. Tot i així, essent una papallona més aviat rara i especialista d’hàbitats que es troben ben delimitats en l’espai (p. ex. prats molt humits, clarianes de bosc, torberes), sembla molt probable que formi metapoblacions, amb vàries poblacions més o menys properes connectades per processos dispersius.
Comportament
Els mascles d’aquesta espècie són patrulladors i ressegueixen les clapes d’hàbitat en busca de femelles.
Mundial
Preocupació menor
Europa
Preocupació menor
Espanya
No avaluada
Catalunya
ESPÈCIE VULNERABLE
Inclosa al Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya.
Estat actual
A nivell mundial i europeu la muntanyesa de mollera es considera una espècie de preocupació menor des de l’any 2009 sense gaudir de cap protecció europea.
A Catalunya apareix en la categoria de vulnerable al Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya (setembre 2022) pel fet de tenir una distribució reduïda i una especialització d’hàbitat.
Actualment la muntanyesa de mollera no gaudeix de cap figura legal de protecció a Catalunya a banda de la inclusió al Catàleg.
Tendència
A nivell europeu la muntanyesa de mollera presenta una tendència poblacional decreixent.
A Catalunya no hi ha suficients dades per calcular les tendències a nivell regional.
Amenaces i problemàtiques
Canvis en la pressió de pastura
Modificació de pràctiques agrícoles
Fragmentació i aïllament de l’hàbitat
Drenatge de prats i molleres
Canvi climàtic
Objectius de conservació
Les principals amenaces de la muntanyesa de mollera, tret del canvi climàtic, estan directament o indirecta relacionades amb la pèrdua del seu hàbitat per un canvi d’usos. Per tant la seva conservació és factible a través de la protecció i la gestió si es defineixen els llocs prioritaris i les mesures a aplicar per frenar possibles regressions de l’espècie. Les accions de conservació proposades per a la muntanyesa de mollera són les següents:
1 | Protecció i legislació
Redactar i aprovar un pla de conservació
Crear microreserves
2 | Gestió de l’hàbitat
L’hàbitat ideal per la muntanyesa de mollera són prats molt humits, torberes i marges de torrents, preferentment de l’estatge subalpí. Tot i així també es troba en clarianes de boscos de coníferes, quan aquestes són travessades per rierols i tenen el caràcter humit que requereix l’espècie. A continuació es resumeixen diferents pràctiques que poden ser beneficioses per a la conservació de l’espècie, alhora que altres de no adequades que podrien conduir al declivi i extinció de les poblacions.
Gestió a petita escala
Gestió a nivell de paisatge
3 | Seguiment i recerca
Caracteritzar les poblacions conegudes
Per a l’estudi de les poblacions de muntanyesa de mollera es recomana primerament realitzar una caracterització de les localitats que ocupa.
Aquesta informació serà molt útil per poder definir quins són els condicionants més importants per a la viabilitat de les poblacions catalanes. Els diferents aspectes que caldria tenir en consideració són:
- Descripció paisatgística de la localitat
- Avaluació dels recursos tròfics dels adults (fonts de nèctar)
- Gestió
- Comportament
- Delimitació de la població
- Confirmar una possible estructura metapoblacional
Aquestes dades després es poden utilitzar per construir models estadístics predictius de quins factors (i quins rangs de valors) són els apropiats per a aquesta espècie.
Avaluar la tendència de l’espècie a Catalunya
Els indicadors regionals de les papallones diürnes catalanes es realitzen des del programa CBMS que coordina el Museu de Ciències Naturals de Granollers. El CBMS actualment no disposa d’una tendència regional (a nivell de Catalunya) de la muntanyesa de mollera, que requereix de les dades d’almenys 5 poblacions. Ara bé, si es consideren les dades andorranes –que inclouen sèries temporals llargues de vàries poblacions- es podria obtenir un indicador regional per a l’àmbit pirinenc. Creiem que aquesta seria la fórmula a seguir en el cas d’aquesta espècie, l’àrea d’ocupació de la qual és molt restringida a Catalunya. Actualment, hi ha diferent localitats de la xarxa on s’ha localitzat la muntanyesa de mollera, però en diferents casos de forma local i ocasional.
Tenint en compte l’àrea restringida que ocupa l’espècie, el seguiment de les tendències es pot fer també de forma acurada avaluant els canvis en la distribució, per exemple de forma quinquennal. Aquests canvis es poden calcular a dos nivells de resolució espacial, quadrats 10×10 km i quadrats 1×1 km, revisant totes les citacions obtingudes en programes de seguiment, a partir d’observacions oportunistes i publicades en revistes entomològiques i bibliografia especialitzada.
4 | Divulgació i sensibilizació
Elaborar material de difusió
La muntanyesa de mollera és una espècie vulnerable (VU) i en un principi no es considera necessari restringir el coneixement de les seves citacions.
Per a donar a conèixer l’espècie i les pràctiques que la poden beneficiar, l’elaboració d’un pòster informatiu sobre la biodiversitat de les molleres pirinenques i les pràctiques adients per a conservar-les és una bona eina per a disposar en entorns de comarques pirinenques. El pòster pot posar l’exemple de la muntanyesa de mollera com una espècie amenaçada, sensible i de distribució restringida per explicar la necessitat de conservar aquests hàbitats.