Distribució geogràfica
A Europa

La muntanyesa de primavera és un endemisme del nord-est d’Espanya i del sud-est de França. A França manté dos nuclis principals, un de proper als Alps i un altre de més petit al districte de Montpellier.
A la península Ibèrica es troba només al quadrant nord-oriental, amb poblacions disperses que es disposen al llarg del Sistema Ibèric i el Prepirineu. Sembla haver patit una regressió generalitzada encara que amb diferents nivells segons la zona.
A Catalunya

Actualment, hi ha documentades 5 poblacions d’aquesta espècie, disperses per vàries serres del Prepirineu i del sud de Tarragona. Se’n coneixen tres a la Serra del Montsec i voltants, una al nord-est de l’Alt Urgell, i una als Ports de Tortosa-Beseit que tindria el nucli de la metapoblació en territori valencià. S’han observat alguns individus solitaris a l’Alt Urgell, dels quals no s’ha pogut localitzar la població font.
L’àrea d’ocupació actual dista enormement de la del passat, ja que sembla haver-se reduït en més d’un 90% en les darreres dècades. Es considera extingida amb una altíssima probabilitat de zones com el Montseny, el Moianès, la Garrotxa, el Berguedà i, potser, el Solsonès, tal com es desprèn de nombroses prospeccions actives recents sense èxit. No obstant això, l’àrea potencial de l’espècie en zones poc prospectades i poc accessibles del Pallars Jussà o l’Alt Urgell suggereix que podrien descobrir-se noves poblacions.

Distribució altitudinal
El rang altitudinal a Catalunya, situat entre 700 i 1400 m, és similar al citat en general per a l’espècie (500-1800 m).
Cicle vital

Hàbitat
La muntanyesa de primavera habita diferents tipus de prats de la muntanya mitjana, principalment joncedes i prats emmatats, sobre substrat calcari. Les poques poblacions que actualment es coneixen a Catalunya ocupen prats i herbassars amb una forta presència de Festuca ovina, considerada com la planta nutrícia principal (sinó l’única) de l’espècie. Malgrat que aquest tipus de prats estan molt ben representats al conjunt de Catalunya, l’espècie es manté extremament local i ocupa una fracció molt reduïda del que es podrien considerar a priori com a zones potencials.
Requeriments
Depredadors i paràsits
No es disposa de cap informació sobre els enemics naturals d’aquesta espècie.
Estructura de la població
No hi ha treballs que hagin analitzat l’estructura poblacional d’aquesta espècie. Tanmateix, les poblacions conegudes s’han mantingut sempre molt localitzades, fins i tot en sectors reduïts del que aparentment és un hàbitat homogeni més ampli. Això, juntament amb la raresa de l’espècie al conjunt del territori, suggereix que té uns requeriments molt concrets (microclimàtics o d’altre índole) més enllà de la presència de la planta nutrícia. La capacitat dispersiva de l’espècie possiblement és força limitada, tenint en compte la raresa amb què s’observen individus isolats prop de les poblacions conegudes. Tot i així, a les prospeccions realitzades a Catalunya al 2022 i 2023 es van localitzar dos individus solitaris que podrien ser dispersants de nuclis poblacionals situats entre 4 i 7 km de distància.
Tenint en compte tots aquests factors, sembla versemblant que la muntanyesa de primavera tingui una estructura de tipus metapoblacional, amb poblacions localitzades en indrets que reuneixen unes característiques molt concretes. Aquests aspectes caldria, però, precisar-los amb futurs estudis.
Comportament
Els mascles d’aquesta espècie són patrulladors i ressegueixen els prats entre la vegetació baixa en busca de femelles. Les femelles es mantenen principalment a prop de les plantes nutrícies, cercant les que són més adequades per a fer-hi la posta.
La baixa detectabilitat de l’espècie i les condicions en zones de muntanya mitjana en una època tan primerenca fan que sovint es localitzin les papallones adultes aturades a la vegetació o a les pedres amb les ales tancades, resguardant-se d’unes condicions climatològiques adverses, o bé amb les ales obertes per escalfar-se i poder mantenir-se actives.
Mundial
GAIREBÉ AMENAÇADA
Europa
GAIREBÉ AMENAÇADA
Espanya
No avaluada
Catalunya
ESPÈCIE EN PERILL
Inclosa al Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya.
Estat actual
A Espanya hi ha una falta de dades objectives de l’espècie sobre el territori i, per tant, no es pot classificar el seu grau d’amenaça.
A Catalunya està considerada en perill d’extinció (EN) al Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya de 2022, pel fet de tenir una distribució reduïda i per la forta regressió i desaparició d’un nombre important de poblacions.
Actualment la muntanyesa de primavera no gaudeix de cap figura legal de protecció a Catalunya a banda de la inclusió al Catàleg.
Tendència
A nivell mundial i europeu la muntanyesa de primavera presenta una tendència poblacional decreixent.
A Catalunya pateix una forta regressió i desaparició d’un nombre important de poblacions.
Amenaces i problemàtiques
Canvis en la pressió de pastura
Tancament de la vegetació i incendis
Augment de la fragmentació i aïllament de l’hàbitat
Canvi climàtic
Furtivisme
Objectius de conservació
Les principals amenaces de la muntanyesa de primavera, tret del canvi climàtic, estan directament o indirecta relacionades amb la pèrdua del seu hàbitat per un canvi d’usos. Per tant la seva conservació és factible a través de la protecció i la gestió si es defineixen els llocs prioritaris i les mesures a aplicar per frenar possibles regressions de l’espècie. Les accions de conservació proposades per a la muntanyesa de primavera són les següents:
1 | Protecció i legislació
Redactar i aprovar un pla de conservació
Crear microreserves
2 | Gestió de l’hàbitat
L’hàbitat per a la muntanyesa comprèn zones obertes de substrat calcari de la muntanya mitjana amb poca vegetació, com per exemple prats de pastura, matollars oberts o clarianes de pinedes de pi roig, rouredes de roure martinenc i carrascars amb presència de Festuca ovina. Per a la seva gestió es recomana:
Gestió a petita escala
Gestió a nivell de paisatge
3 | Seguiment i recerca
Caracteritzar les poblacions conegudes
Per a l’estudi de les poblacions de muntanyesa de primavera es recomana primerament realitzar una caracterització de les localitats que ocupa. Aquesta informació serà molt útil per poder definir quins són els condicionants més importants per a la viabilitat de les poblacions catalanes. Els diferents aspectes que caldria tenir en consideració són:
- Descripció paisatgística de la localitat
- Avaluació dels recursos tròfics dels adults (fonts de nèctar)
- Gestió
- Comportament
- Delimitació de la població
- Confirmar una possible estructura metapoblacional
Aquestes dades després es poden utilitzar per construir models estadístics predictius de quins factors (i quins rangs de valors) són els apropiats per a aquesta espècie.
Avaluar la tendència de l’espècie a Catalunya
Els indicadors regionals de les papallones diürnes catalanes es realitzen des del programa CBMS que coordina el Museu de Ciències Naturals de Granollers. El CBMS actualment no disposa d’una tendència regional (a nivell de Catalunya) de la muntanyesa de primavera. Donada la limitada quantitat de poblacions conegudes, es proposa extrapolar les dades d’una o dues poblacions per a desenvolupar l’indicador català de l’espècie, sempre sabent que el recomanat és disposar de dades d’almenys tres poblacions.
Tenint en compte l’àrea restringida que ocupa l’espècie, el seguiment de les tendències es pot fer també de forma acurada avaluant els canvis en la distribució, per exemple de forma quinquennal. Aquests canvis es poden calcular a dos nivells de resolució espacial, quadrats 10×10 km i quadrats 1×1 km, revisant totes les citacions obtingudes en programes de seguiment, a partir d’observacions oportunistes i publicades en revistes entomològiques i bibliografia especialitzada.
4 | Divulgació i sensibilizació
Elaborar material de difusió
La muntanyesa de primavera és una espècie En Perill i, com a tal, la informació precisa de les localitats que ocupa s’hauria de mantenir restringida als gestors i especialistes que en fan el seguiment. D’aquesta manera s’evitaria la freqüentació de les zones que habita i es minimitzaria el risc de recol·leccions no autoritzades.