window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-JLQMVNBTKJ');

Microreserves

Microreserva Flix 1

Dades generals

Municipi: Flix

Comarca: Ribera d’Ebre

Superfície: 2 ha

Altitud: 140 m

  • Papallones de la microreserva

ESPÈCIE EN PERILL
Aurora dels guarets
Zegris eupheme
L’aurora dels guarets és una papallona pròpia dels secans de Ponent i una de les espècies més amenaçades i desconegudes del nostre país ja que entre el 2007 i el 2021 no es va fer cap observació de l’espècie a Catalunya. La seva principal amenaça són la transformació dels secans en regadiu i les males pràctiques que s’apliquen a les zones agrícoles.
  • Descripció

Hàbitats

La microreserva és una petita finca de 2 hectàrees formada per un camp de conreu que ocupa la meitat de la finca i una brolla amb pins que ocupa l’altra meitat. El camp de conreu estava abandonat en el moment de creació de la microreserva.

Propietat i custòdia

La microreserva és de titularitat privada i el propietari manté un acord de custòdia amb l’entitat de conservació local Grup de Natura Freixe, que són els actuals gestors de la finca i promotors de la microreserva.

Abandonament. Aspecte inicial del camp de conreu a la microreserva.

Aurora dels guarets. Adult libant flors d’una crucífera.

  • Justificació

Única població a Catalunya

Actualment només hi ha una població coneguda de l’aurora dels guarets a Catalunya i està situada al municipi de Flix, de manera que la seva conservació és una prioritat a nivell de país.

Es desconeixen encara els límits i la mida de la població però se suposa que, donada la mobilitat de l’espècie, podria ocupar tots aquells retalls on hi hagi plantes nutrícies disponibles dins d’una àrea més o menys extensa. La microreserva Flix 1 estaria situada dins aquesta àrea.

Amenaces

La principal amenaça de l’aurora dels guarets és precisament la manca de guarets madurs, és a dir, camps de conreu que es deixen reposar entre 2 i 5 anys per recuperar la fertilitat del sòl. Es tracta d’una pràctica cada vegada menys utilitzada que redueix els espais aptes disponibles per a la papallona.

  • Conservació

Establiment de la microreserva

El 2023 el Grup de Natura Freixe, com a entitat gestora de la finca, va establir un conveni per la creació de al microreserva amb l’entitat Paisatges Vius amb l’objectiu d’aplicar mesures dirigides a la conservació de l’aurora dels guarets de manera conjunta.

Accions de conservació

Amb l’assessorament de Paisatges Vius el Grup gestiona la microreserva per establir un guaret permanent amb els requeriments de papallona. El primer pas va ser transformar un camp abandonat en un guaret permanent i de qualitat.

Gestió de la microreserva

La gestió de la microreserva es basa en mantenir el camp en guaret permanent amb una elevada densitat de plantes nutrícies. Es traballa i es resembra quan la densitat baixa i/o les plantes arbustives es fan més abundants.

  • Seguiment

Seguiment de l’aurora dels guarets

El seguiment de l’aurora dels guarets es fa a través d’entre 3 i 5 visites a la microreserva al llarg de l’època de vol de la papallona (de l’1 d’abril al 31 de maig). En aquestes visites es compten els adults detectats,

Altres microreserves

Ir a Arriba