Distribució geogràfica
A Europa
La moreneta ibèrica és un endemisme ibèric; pràcticament la totalitat de la seva distribució es troba a Espanya excepte per una població Andorrana i alguns punts del sud de França. Es troba als principals sistemes muntanyosos peninsulars que superen els 1000 m d’altitud (Serralada Cantàbrica, Pirineus, Sistema ibèric i Central, i nombroses serres andaluses), amb una major concentració de localitats conegudes a una estreta franja que va des de Serra d’O Courel (Lugo) fins al Prepirineu català.
A Catalunya
A Catalunya es troba molt localitzada en una àrea concreta dels Prepirineus, a cavall del Solsonès, el Berguedà i la Cerdanya, amb un extrem est a la Serra del Catllaràs. No es coneixen poblacions presents al Pallars Jussà tot i la presència de la planta nutrícia.
Distribució altitudinal
A Catalunya les poblacions conegudes se situen entre els 1300 i els 1900 metres d’altitud. Mentre que a nivell peninsular, l’altitud de les localitats on ha estat citada varien entre els 550 m fins als 3100 m, amb una mitjana al voltant dels 1560 metres.
Fenologia
Hàbitat
La moreneta ibèrica viu en zones de la muntanya mitjana i de l’estatge subalpí, sempre lligada a rocams i terrenys pedregosos on hi creix la cargola de roca (Erodium foetidum spp.), la seva planta nutrícia. Principalment viu en rocams de diferents composicions (calcàries, marbres, dolomies i esquistos). També a prats i clarianes sobre substrats àcids i bàsics de l’àmbit del roure martinenc, faig, ginebró o la pineda de Pinus sylvestris.
Tot i l’hàbitat òptim descrit, segons les dades del seguiment de papallones a Catalunya (CBMS) també s’ha observat en els següents hàbitats (en parèntesis el número d’exemplars trobats):
- 62.31*+ Vegetació pionera de terraprims silicis dels estatges montà i subalpí (n=102)
- 38.112 Prats mesòfils, intensament pasturats (n=16)
Requeriments
Depredadors i paràsits
S’han descrit diferents parasitoides que afecten la moreneta ibèrica al llarg del seu cicle vital.
- Parasitisme dels ous: els ous poden ser parasitats per l’himenòpter Chalcidoideo del gènere Trichogramma i per l’himenòpter Platigastroideo de la familia Scelionidae. Estudis han mostrat una mortalitat poblacional estimada del 28% a causa d’aquests dos insectes.
- Parasitisme de les larves: les erugues poden ser parasitades per l’himenòpter Cotesia tenebrosa i per un Icneumònid indeterminat .
Estructura de la població
La moreneta ibèrica mostra una estructura metapoblacional, és a dir que diverses colònies separades entre elles mantenen certa connectivitat a través de la dispersió/migració d’exemplars d’una colònia a una altra.
Comportament
La moreneta ibèrica és una espècie termòfila. Els mascles són patrulladors i ressegueixen les clapes nues de roca en busca de les femelles.
Mundial
Espècie de preocupació menor
Europa
Espècie de preocupació menor
Espanya
Espècie de preocupació menor
Catalunya
ESPÈCIE VULNERABLE
Inclosa al Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya.
Estat actual
A nivell mundial, europeu i espanyol la moreneta ibèrica es considera una espècie de preocupació menor des de l’any 2009.
A nivell europeu està classificada com a preocupació menor.
A Espanya va estar recollida al llibre vermell dels Lepidòpters ibèrics els anys 70 i 80, però arran de la seva catalogació els lepidopteròlegs van començar a estudiar la seva biologia i distribució. Així, mentre al 1974 només constava la seva presència a 17 localitats, actualment se’n coneixen quasi 100.
A Catalunya apareix en la categoria d’espècie vulnerable al Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya (setembre 2022) ja que es tracta d’un endemisme ibèric i les seves poblacions són molt escasses i molt localitzades. El nombre de poblacions actualment conegudes a Catalunya i Andorra és inferior a 10, la qual cosa converteix aquesta papallona en un tàxon dalt interès de conservació.
Tendència
A nivell europeu la moreneta ibèrica presenta una tendència poblacional estable segons la UICN. A Catalunya no hi ha suficients dades per calcular les tendències a nivell regional. La població Andorrana ha seguit una tendència estable la darrera dècada.
Amenaces i problemàtiques
Degradació de l’hàbitat
Fragmentació i aïllament de les poblacions
Objectius de conservació
Les principals amenaces de la moreneta ibèrica estan directa o indirectament relacionades amb la pèrdua del seu hàbitat per un canvi d’usos, per tant la seva conservació és factible a través de la protecció i la gestió si es defineixen els llocs prioritaris i les mesures a aplicar per frenar la seva tendència negativa. Els objectius de conservació de la moreneta ibèrica són els següents:
1 | Protecció i legislació
Redactar i aprovar un pla de recuperació
Crear microreserves
2 | Gestió de l’hàbitat
L’hàbitat ideal per a la moreneta ibèrica són roquissars calcaris de zones de la muntanya mitjana i de l’estatge subalpí, sempre lligada a rocams i terrenys pedregosos on hi creix la cargola de roca (Erodium spp.), la seva planta nutrícia. Per tant, l’hàbitat idoni d’aquesta espècie ha de complir els següents requeriments:
- Presència de les plantes nutrícies: Erodium glandulosum i Erodium rupestres, les quals són calcícoles.
- Zones pedregoses.
- Presència de formigues del gènere Crematogaster, Tapinoma o Lasius.
Gestió de la pastura
Gestió a petita escala
Gestió a nivell de paisatge
3 | Gestió de l’espècie
4 | Seguiment i recerca
Organitzar prospeccions dirigides a l’espècie
Amb l’objectiu de millorar el coneixement sobre la distribució de la moreneta ibèrica a Catalunya es proposa realitzar una prospecció eficient de l’espècie en base a les dades històriques i a la distribució de les seves plantes nutrícies.
Caracteritzar les poblacions conegudes
Amb l’objectiu de dissenyar microreserves per a la moreneta ibèrica i caracteritzar les condicions que s’associen amb la seva presència (o amb la seva absència) es proposa de mostrejar intensivament les principals poblacions conegudes per tal de recollir informació per millorar el seu coneixement i millorar la seva gestió.
Avaluar la tendència de l’espècie a Catalunya
És un objectiu per entendre la dinàmica poblacional de la moreneta ibèrica l’obtenció d’un índex d’abundància anual de l’espècie amenaçada, que es pugui comparar de forma temporal al llarg dels anys.
5 | Divulgació i sensibilizació
Elaborar material de difusió
Es proposa elaborar un plafó informatiu sobre la moreneta ibèrica per a la seva instal·lació a les microreserves on hi hagi la presència de l’espècie. Els continguts s’extrauran d’aquesta mateixa fitxa i de la infografia que s’indica com a recurs.