Distribució geogràfica
A Europa
La muntanyesa de primavera és un endemisme del nord-est d’Espanya i del sud-est de França. A la península Ibèrica es troba només al quadrant nord-oriental, amb poblacions concentrades sobretot al llarg del Sistema Ibèric i el Prepirineu.
A Catalunya
A Catalunya s’han documentat una vintena de poblacions disperses per vàries serres del Prepirineu (a la Noguera, el Pallars Jussà, el Solsonès i el Berguedà), la part oriental de la Depressió Central limitant amb la Serralada Transversal (al Bages i Osona), i als Ports de Tortosa-Beseit. També existeixen força cites antigues de la zona del Montseny i voltants i de la Serralada Transversal fins a la Cerdanya, però part d’equestes no estan confirmades. Caldria confirmar la presència actual de l’espècie en la majoria de poblacions històriques.
Distribució altitudinal
A Catalunya el seu rang altitudinal se situa entre 700 i 1400 m, similar citat en general per l’espècie, que se situa entre els 500 i 1800, arribant als 2000 m de manera excepcional en algunes localitats.
Fenologia
Adults. Els adults estan molt pel terra, ja que fan la posta entre les gramínies baixes.
Posta. Els adults estan molt pel terra, ja que fan la posta entre les gramínies baixes.
Cicle vital
Comportament
Els individus adults de la donzella de la bistorta s’acostumen a trobar sovint posats a la vegetació o a les pedres amb les ales tancades.
Hàbitat
La muntanyesa de primavera viu en zones obertes de substrat calcari de la muntanya mitjana amb poca vegetació. Aquestes poden ser prats de pastura i matollars oberts (joncedes i boixedes) o clarianes de pinedes de pi roig, rouredes de roure martinenc i carrascars.
Estructura de la població
La muntanyesa de primavera mostra una estructura metapoblacional és a dir que diverses colònies separades entre elles mantenen certa connectivitat a través de la dispersió/migració d’exemplars d’una colònia a una altra.
Requeriments
Mundial
ESPÈCIE GAIREBÉ AMENAÇADA
Europa
ESPÈCIE GAIREBÉ AMENAÇADA
Espanya
No hi ha suficients dades objectives sobre l’espècie en el territori
Catalunya
ESPÈCIE EN PERILL
Inclosa al Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya.
Estat actual
A nivell mundial i europeu la muntanyesa de primavera es considera una espècie gairebé amenaçada des de l’any 2009, pel fet de mostrar una tendència poblacional decreixent.
A Espanya hi ha una falta de dades objectives de l’espècie sobre el territori i, per tant, no es pot classificar el seu grau d’amenaça.
Tot i això a nivell regional, com el cas de Catalunya, apareix en la categoria d’espècie en perill al Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya (setembre 2022) pel fet de tenir una distribució reduïda i per la regressió i desaparició d’un nombre important de poblacions.
Tendència
A Catalunya n’han desaparegut quasi totes les poblacions conegudes en els darrers anys i actualment en queden menys de 10. El Servei de Fauna i Flora amb els Agents Rurals realitzen el seguiment d’una d’elles i mostra un estat de conservació bo i una tendència estable.
Amenaces i problemàtiques
Pèrdua d’hàbitat
Gestió de la pastura
Col·leccionisme
Establiment de nous usos
Reforestació de zones obertes
Gestió de les línies elèctriques
Desconeixement
Objectius de conservació
Tot i que les principals amenaces de la muntanyesa de primavera no estan clares, la seva conservació es pot abordar a través de la protecció i la gestió si es defineixen els llocs prioritaris i les mesures a aplicar per frenar la seva tendència negativa.
Els objectius de conservació de la muntanyesa de primavera són els següents:
1 | Protecció i legislació
Redactar i aprovar un pla de recuperació
Protecció de les poblacions
2 | Gestió de l’hàbitat
L’hàbitat ideal de la muntanyesa de primavera són zones obertes de substrat calcari de la muntanya mitjana amb poca vegetació. Aquestes poden ser prats de pastura i matollars oberts (joncedes i boixedes) o clarianes de pinedes de pi roig, rouredes de roure martinenc i carrascars.
Gestió de la vegetació arbustiva
Gestió de la pastura
Manteniment de clarianes
Gestió per a les plantes nutrícies
Gestió a nivell de paisatge
3 | Gestió de l’espècie
4 | Seguiment i recerca
Organitzar prospeccions dirigides a l’espècie
Amb l’objectiu de millorar el coneixement sobre la distribució de la muntanyesa de primavera a Catalunya es proposa un protocol per realitzar una prospecció eficient de l’espècie. Aquestes prospeccions actives es realitzaran en zones amb presència de la planta nutrícia d’aquesta espècie a partir d’un mapa de la seva distribució.
Un primer aspecte fonamental que cal considerar és que la distribució de la muntanyesa de primavera a Catalunya es coneix només de forma aproximada. Els mapes publicats més complets són els de la Guia de les papallones diürnes de Catalunya i mostren només la presència en quadrats de 10×10 km. No obstant els mapes són incomplets, tant perquè des de la seva publicació el 2018 s’han acumulat força noves dades per a moltes espècies, com pel fet que en cap cas es basen en prospeccions actives per conèixer la distribució detallada, l’estat actual de les poblacions i les possibles regressions patides. Per poder avançar en un coneixement ferm de l’estat de la muntanyesa de primavera resulta cabdal desenvolupar una tasca de prospecció activa per tot el territori. Sense aquesta tasca, la visió sobre la seva situació només es coneixerà parcialment i, en molts casos, serà esbiaixada.
Algunes recomanacions alhora de dissenyar el mostreig de camp són:
Caracteritzar les poblacions conegudes
Amb l’objectiu de dissenyar microreserves per a la muntanyesa de primavera i caracteritzar les condicions que s’associen amb la seva presència (o amb la seva absència) es proposa de mostrejar intensivament les principals poblacions conegudes per tal de recollir tot un seguit d’informació:
Tota aquesta informació s’integrarà finalment en una proposta de microreserva. Aquesta àrea a protegir hauria d’incloure sempre les clapes d’hàbitat que suporten la població/poblacions més importants del sistema metapoblacional, i que molt possiblement seran clau per mantenir viable l’espècie en aquesta zona. Així mateix, idealment una microreserva ha de contemplar la possibilitat que s’estableixi connectivitat entre les taques potencials d’hàbitat favorables per afavorir processos de dispersió i colonització.
Avaluar la tendència de l’espècie a Catalunya
Quan una població/metapoblació de la muntanyesa de primavera ha estat identificada i s’ha considerat necessari protegir-la a partir de la figura d’una microreserva, es fa del tot necessari aplicar un mètode de seguiment que aporti informació objectiva de com evoluciona aquesta població/metapoblació al llarg del temps. Aquesta informació és la que permetrà avaluar la gestió implementada en la microreserva. Una davallada de la població alertaria d’un problema que pot posar en perill la seva viabilitat i, per tant, ens indica la necessitat d’adoptar noves mesures de gestió. Contràriament, una estabilitat o un augment de la població al llarg del temps ens confirma que l’espai s’està gestionant correctament.
L’objectiu del seguiment serà obtenir un índex d’abundància anual de l’espècie amenaçada, que es pugui comparar de forma temporal al llarg dels anys. La metodologia de seguiment d’una població de muntanyesa de primavera és la següent:
5 | Divulgació i sensibilizació
Elaborar material de difusió
Es proposa elaborar un plafó informatiu sobre la muntanyesa de primavera per a la seva instal·lació a les microreserves on hi hagi la presència de l’espècie. Els continguts s’extrauran d’aquesta mateixa fitxa i de la infografia que s’indica com a recurs.