Distribució geogràfica
A Europa
L’aurora dels guarets presenta una distribució euroasiàtica disjunta, amb un primer nucli a la península Ibèrica i part de l’Atles marroquí, i un segon nucli oriental molt més extens que ocupa una àrea que va des de Turquia fins a l’Altai. El tàxon occidental és una espècie mediterrània occidental i turànica, que presenta poblacions disperses per ambdues mesetes, llevant i sud-est de la península Ibèrica.
A la península Ibèrica es concentra sobretot a la depressió de l’Ebre, a les submesetes nord i sud, i en indrets del Sistema Subbètic, des del nivell del mar fins als 1000 m, amb cites excepcionals que arriben als 1500 m (ex. Bronchales; Terol).
Al Marroc en canvi ocupa un rang altitudinal elevat, sent present a l’Atles Mig i Gran Atles entre 1200 – 2750 m.
A Catalunya
A Catalunya ocupava històricament els plans de la zona central destinats a l’agricultura de secà. S’estenia per diferents comarques des de ponent fins a Osona, el Bages i la plana de Martorell, al Baix Llobregat. La majoria de cites es concentraven a la plana de Lleida, per zones de secà com la Timoneda d’Alfés, Ivars de Noguera, també al monestir de Poblet o a la Granja d’Escarp.
La seva distribució actual es troba restringida a unes poques localitats de l’oest de la Depressió Central, tot i quen només hi ha tres localitats on s’ha observat durant els darrers 20 anys. Una prospecció realitzada l’any 2021 va permetre localitzar una nova població desconeguda fins al moment, a la Ribera d’Ebre.
Distribució altitudinal
A Catalunya a l’igual que a la península Ibèrica la trobem des del nivell del mar fins als 1000 metres, amb cites excepcionals que arriben als 1500 metres com per exemle a Bronchales (Terol).
Al Marroc presenta un rang extrem altitudinal citat a l’Atles Mig i al Gran Atles d’entre 1.200 i 2.750 metres).
Fenologia
Un ou d’aurora dels guarets sobre una poncella de Biscutella auriculata
Exemplar mascle d’aurora dels guarets
Guaret amb diverses espècies de crucíferes en flor
Hàbitat
L’aurora dels guarets és una espècie exclusiva d’ambients estèpics de clima continental, en particular allà on l’agricultura extensiva permet la pràctica del guaret i la presència de poblacions abundants de crucíferes a la primavera.
Per tant, l’hàbitat òptim de l’aurora dels guarets són camps oberts amb cereals, cultius abandonats, guarets, marges de carreteres i cunetes amb presència de crucíferes. La viabilitat de les poblacions depèn de l’existència d’abundants crucíferes lligades als estadis de successió primerencs un cop s’abandonen temporalment els conreus de secà. La rotació que tenen la majoria de guarets ha fet d’aquesta una espècie relativament mòbil capaç de buscar els camps més florits, tot aprofitant els marges com a via per a desplaçar-se. La posta es realitza sempre sobre crucíferes grogues, que sempre apareixen en gran abundància allà on persisteixen poblacions reproductores de la papallona.
Els hàbitats seleccionats per l’aurora dels guarets, identificats segons el codi CORINE, apareixen en ordre decreixent segons la densitat de l’espècie que s’hi ha enregistrat (dades referides a un total de 15 individus):
- 15.721 (50,14%) Matollars amb dominància de Salsola vermiculata (siscallars), botja pudent (Artemisia herba-alba), barrella terrera (Kochia prostrata), salat blanc (Atriplex halimus)…, halonitròfils, de sòls àrids de les contrades interiors
- 32.42 (21,87%) Brolles dominades per romaní (Rosmarinus officinalis),calcícoles, de terra baixa
- 34.511 (11,16%) Llistonars amb teròfits, calcícoles, de terra baixa
- 34.513 (8,69%) Prats de teròfits, calcícoles, de terra baixa, a la Mediterrània occidental
- 34.81 (8,14%) Prats subnitròfils de teròfits (o cardassars), de terra baixa
Estructura de la població
No tenim informació relativa a l’estructura poblacional de l’espècie. Actualment, la situació tan precària de l’espècie a Catalunya impossibilita aprofundir gaire en aquest aspecte. A altres zones on encara persisteixen poblacions saludables, com als Monegros, l’espècie ocupa hàbitats oberts i extensos però apareix restringida a indrets concrets. En principi s’assumeix que és una espècie prou mòbil, capaç de localitzar clapes florides de crucíferes en marges de camps i carreteres, on s’estableixen les poblacions reproductores. No sabem, però, quines són les distàncies de dispersió dels exemplars i, per tant, com s’han de distribuir aquestes clapes favorables a escala de paisatge per permetre l’existència de poblacions viables.
La raresa d’aquesta papallona, fins i tot en regions amb enormes extensions d’hàbitat favorable, suggereix, però, que la mobilitat no és tan alta i que es tracta d’una especialista amb uns requeriments d’hàbitat més complexos del que es té assumit (Courtney & Chew 1982). És perfectament possible que aquesta espècie s’estructuri en metapoblacions, i que part de la davallada recent que ha patit a Catalunya es relacioni amb la dificultat creixent de dispersar-se entre les clapes d’hàbitat que mantenen les poblacions temporalment (és a dir, els guarets mentre no són conreats).
Requeriments
Europa
Gairebé amenaçada
Espanya
Espècie de preocupació menor
Catalunya
ESPÈCIE EN PERILL
Inclosa al Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya.
Tendència
A nivell europeu, segons la UICN, l’aurora dels guarets presenta una tendència poblacional estable.
A Catalunya es tracta d’una papallona escassa i local que possiblement ha patit una regressió important en les darreres dècades. Hi ha casos d’itineraris en els BMS on ha deixat d’aparèixer.
Estat actual
A nivell europeu l’aurora dels guarets es considera una espècie gairebé amenaçada des de l’any 2010.
A Espanya es considera una espècie de preocupació menor i no està inclosa al catàleg d’espècies amenaçades d’Espanya.
A Catalunya està considerada com a espècie En Perill en el Catàleg de Fauna Amenaçada de Catalunya degut a l’enorme reducció de la seva distribució les darreres dècades i a la reduïda àrea que ocupa. De fet, considerem que l’espècie hauria d’entrar a la categoria de En Perill Crític (CR), tenint en compte que actualment només se’n coneix una sola població, molt local i restringida.
Actualment l’aurora dels guarets no gaudeix de cap figura legal de protecció a Catalunya a banda de la inclusió al Catàleg.
Amenaces i problemàtiques
Ús d’herbicides i fitosanitaris
Canvi d’usos del sòl
Intensificació agrícola i la pèrdua d’àrees dedicades al guaret
Sobrepastura
Accions de conservació oposades amb altres grups
Canvi climàtic
Objectius de conservació
Les principals amenaces de l’aurora dels guarets estan directa o indirectament relacionades amb la pèrdua del seu hàbitat per un canvi d’usos, per tant la seva conservació és factible a través de la protecció i la gestió si es defineixen els llocs prioritaris i les mesures a aplicar per frenar la seva tendència negativa. Els objectius de conservació de l’aurora dels guarets són els següents:
1 | Protecció i legislació
Redactar i aprovar un pla de recuperació
Crear microreserves
2 | Gestió de l’hàbitat
L’hàbitat ideal per a l’aurora dels guarets són els ambients estèpics de clima continental on l’agricultura extensiva permet la pràctica del guaret i la presència de grans densitats de crucíferes a la primavera. A grans trets, es recomana practicar una agricultura ecològica que generi un mosaic d’hàbitats per afavorir la supervivència de l’espècie i/o aplicar diferents pràctiques per afavorir els pol·linitzadors en ambients agrícoles, tals com la configuració espacial dels cultius, la disponibilitat de recursos florals o la reducció dels tractaments fitosanitaris (Bosch et al., 2022).
Encara que no hi ha treballs que hagin quantificat l’efecte de les diferents pràctiques agrícoles sobre les poblacions d’aurora dels guarets, hi ha una sèrie d’elements a tenir en compte que es resumeixen a la següent taula, de la que a continuació s’expliquen més alguns elements:
Treball de gestió | Òptim | Compatible | No compatible |
---|---|---|---|
Guaret | Mantenir vegetació alta durant tot el guaret. | Mantenir vegetació alta en l’època de vol de l’espècie. | No fer guaret o mantenir la vegetació baixa |
Plantes nutrícies | Plantes hostes altes i ben distribuïdes en l’espai, entre 0 i 4 plantes en 2 metres. Crucíferes amb capolls sense obrir. | Respectar una baixa densitat de crucíferes als marges per afavorir la selecció per fer la posta (efecte marge). | Eliminar o segar els marges. |
Herbicides i fitosanitaris | No aplicar herbicides ni fitosanitaris ni als camps ni als marges. | Aplicar periòdicament herbicides i fitosanitaris. | |
Sega de marges | No segar mai els marges | No segar a la primavera (període de vol) | Segar a la primavera (període de vol) |
Gestió de les àrees destinades a guaret
Gestió de la sega de marges
Gestió per a la planta nutrícia
Gestió a nivell de paisatge
3 | Gestió de l’espècie
El seguiment realitzat a la única població de l’aurora dels guarets a Catalunya entre els anys 2022 i 2024 va donar com a resultat un màxim de 5 exemplars el 2024, tots ells localitzats en una única zona, un clar indicador del precari estat en què es troba l’espècie a casa nostra. A més, les poblacions més properes es troben a més d’un centenar de quilòmetres, als Monegros (Aragó), de manera que la possibilitat que n’arribi algun exemplar dispersant és molt baixa.
Per aquesta raó es considera que seria recomanable iniciar un projecte de translocació d’exemplars provinents de poblacions aragoneses en bon estat cap a Catalunya. Aquests exemplars haurien de destinar-se a:
- Reforçament. Fer un reforçament de la població existent
- Crear noves poblacions. Crear noves poblacions en hàbitats idonis properes a l’existent per facilitar la connectivitat entre elles.
4 | Seguiment i recerca
Caracteritzar les poblacions conegudes
Per a l’estudi de les poblacions d’aurora dels guarets es recomana primerament realitzar una caracterització de les localitats que ocupa. Aquesta informació serà molt útil per poder definir quins són els condicionants més importants per a la viabilitat de les poblacions catalanes. Els diferents aspectes que caldria tenir en consideració són:
Tota aquesta informació s’integrarà finalment en una proposta de microreserva. Aquesta àrea a protegir hauria d’incloure sempre les clapes d’hàbitat que suporten la població/poblacions més importants del sistema metapoblacional, i que molt possiblement seran clau per mantenir viable l’espècie en aquesta zona. Així mateix, idealment una microreserva ha de contemplar la possibilitat que s’estableixi connectivitat entre les taques potencials d’hàbitat favorables per afavorir processos de dispersió i colonització.
Avaluar la tendència de l’espècie a Catalunya
Quan una població/metapoblació d’aurora dels guarets ha estat identificada i s’ha considerat necessari protegir-la a partir de la figura d’una microreserva, es fa del tot necessari aplicar un mètode de seguiment que aporti informació objectiva de com evoluciona aquesta població/metapoblació al llarg del temps.
Aquesta informació és la que permetrà avaluar la gestió implementada en la microreserva. Una davallada de la població alertaria d’un problema que pot posar en perill la seva viabilitat i, per tant, ens indica la necessitat d’adoptar noves mesures de gestió. Contràriament, una estabilitat o un augment de la població al llarg del temps ens confirma que l’espai s’està gestionant correctament.
L’objectiu del seguiment és obtenir un índex d’abundància anual de l’aurora dels guarets que es pugui comparar de forma temporal al llarg dels anys.
5 | Divulgació i sensibilizació
Elaborar material de difusió
Es proposa elaborar un plafó informatiu sobre l’aurora dels guarets per a la seva instal·lació a les microreserves on hi hagi la presència de l’espècie. Els continguts s’extrauran d’aquesta mateixa fitxa i de la infografia que s’indica com a recurs.