El cap de setmana del 6 i 7 de maig de 2023 es va organitzar una prospecció multitudinària amb voluntaris especialitzats a zones poc estudiades de la Província de Tarragona. En la prospecció hi van participar 40 persones i diferents entitats del territori local i d’abast català com la Fundació Barcelona Zoo, el GEPEC, el Grup de Natura Freixe i la Societat Catalana d’Herpetologia.

Les prospeccions tenien com a objectiu ampliar el coneixement de la distribució de diferents espècies primaverals de les quals se’n té constància a la zona i que actualment s’han inclòs en el Catàleg de Fauna Amenaçada de Catalunya. De les 7 espècies objectiu, es van trobar poblacions de 4 d’elles i almenys 10 són localitats no conegudes fins ara.

Concretament, es van localitzar poblacions d’escac de ponent (Melanargia ines), escac ferruginós (Melanargia occitanica), blaveta de l’espantallops (Iolana debilitata) i blaveta del crespinell (Scolitantides orion).

En els dos dies es van realitzar més de 150 punts de mostreig en zones poc estudiades on, a més de les espècies objectiu, es va recollir informació de fins a 50 espècies de papallones diürnes. Durant la prospecció es va constatar la gran afectació que la sequera ha tingut sobre les poblacions d’insectes, amb una gran part del territori amb molt poca flor com a recurs per a moltes de les espècies.

Per una banda es va recollir informació a diferents espais naturals protegits de la zona com les Muntanyes de Prades, la Reserva de Llaberia i el Parc Natural del Montsant. Per l’altra es va estudiar també la presència de les espècies amenaçades en zones agrícoles i d’entorns naturals no protegits per a poder aportar informació sobre les pràctiques que permeten compaginar l’agricultura amb la conservació de la biodiversitat.

La prospecció es va dur a terme amb el suport de la Generalitat de Catalunya a través dels ajuts d’educació i sensibilització ambiental i en col·laboració amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers.

  • Papallones relacionades

ESPÈCIE EN PERILL
Escac de ponent
Melanargia ines
ESPÈCIE VULNERABLE
Escac ferruginós
Melanargia occitanica
ESPÈCIE VULNERABLE
Blaveta del crespinell
Scolitantides orion
ESPÈCIE VULNERABLE
Blaveta de l’espantallops
Iolana debilitata
  • Microreserves relacionades